Valencia | bezienswaardigheden | musea | Calatrava | vervoer | reisinformatie | het weer | links

Valencia weer & klimaat

Valencia heeft een mediterraan klimaat dat op de meeste plaatsen aan de Middellandse Zee voorkomt. Het verschilt tussen het klimaat in Valencia is, dat de gemiddelde temperatuur er door de zuidelijke ligging van de stad er ietsjes hoger is. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode ligt er rond de dertig graden. In de winterperiode ligt dit gemiddelde ongeveer tien graden lager. Het is opvallend hoe weinig neerslag er gedurende het gehele jaar in de stad valt. Alleen in de maand oktober heb je er een verhoogde kans op langdurige neerslag. Je kunt dus stellen dat het klimaat van Valencia een erg aangenaam is wat zich het gehele jaar leent voor korte en of lange stedenstrips.

Valencia bezienswaardigheden

Valencia is een moderne stad met veel prachtige historische elementen en mooie staaltjes van moderne architectuur.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Valencia samengesteld:
Valencia bezienswaardigheden top 10

Zomermaanden

De zomermaanden zijn logischerwijs de warmste maanden van het jaar. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er rond de dertig graden Celsius maar op de warmste dagen van het jaar kan het kwik er met gemak richting de veertig graden Celsius stijgen. Op deze dagen kun je maar het beste een plekje op n van de stranden van de stad zoeken en met regelmaat de verkoeling van de Middellandse Zee opzoeken. Natuurlijk zijn er in de stad ook meer dan genoeg schaduwrijke plaatsen te vinden waar je kunt schuilen voor de zon. Op de warmere dagen van het jaar zal de altijd aanwezige zeewind ook voor de nodige verkoeling zorgen.

Neerslag

Gedurende het gehele jaar valt er maar weinig neerslag in Valencia. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Valencia ligt behoorlijk wat lager dan in veel andere Spaanse steden. Dit is gelijk n van de redenen dat Valencia n van de populairste steden in Spanje is voor een stedentrip. De zomermaanden zijn normaal gesproken de droogste maanden van het jaar. In de winterperiode kan er wel wat regen vallen maar ook dit staat niet in verhouding met de hoeveelheid neerslag die wij in Nederland en Belgi gewend zijn. De natste maand van het jaar is oktober. In deze maanden valt er gemiddeld ongeveer 65 millimeter aan regen. Sneeuw of natte sneeuw komt niet voor in Valencia.

Weersextremen

Door de invloeden van de Middellandse Zee op het mediterrane klimaat van Valencia zijn er zo goed als geen weersextremen in de stad waar te nemen. De enige weersextremen die er voor kunnen komen zijn hittegolven. In de zomermaanden heb je er een verhoogde kans periodes met extreem warm weer. Je moet dan denken aan temperaturen die rond de 40 graden Celsius liggen. Gelukkig heeft de zeewind een dempend effect hierop.

Valencia als winterzonbestemming

Als je het over winterzonvakanties hebt dan kun je eigenlijk niet om Valencia en de iets zuidelijker gelegen Costa Blanca heen. Voor Nederlandse overwinteraars is dit stuk Spanje eigenlijk n van de eerste plekken geweest waar men begon met het ontvluchten van de koele Nederlandse winters. Wie kent niet de beelden van Benidorm als winters zonparadijs voor senioren? Dankzij de rol als toegangspoort tot het regionale winterzontoerisme profiteert ook Valencia van de mensen die naar Spanje vliegen voor het aangename weer. Van alle Europese steden is Valencia in de winterperiode n van de meest aangename plekjes. Wat denk je van gemiddelde middagtemperaturen van 16 graden in januari en december? Daar zitten regelmatig uitschieters tussen van boven de twintig graden. Dat zijn heerlijke temperaturen om Valencia eens op je gemak te leren kennen.

Klimaattabel Valencia

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur
(C)
januari 16 C 6 C 5 uur 11 dagen 37 mm 14 C
februari 17 C 7 C 6 uur 10 dagen 36 mm 13 C
maart 19 C 8 C 7 uur 10 dagen 33 mm 14 C
april 20 C 10 C 7 uur 9 dagen 38 mm 15 C
mei 23 C 13 C 8 uur 8 dagen 39 mm 17 C
juni 27 C 17 C 9 uur 5 dagen 22 mm 21 C
juli 30 C 20 C 10 uur 2 dagen 8 mm 24 C
augustus 30 C 20 C 9 uur 3 dagen 20 mm 26 C
september 28 C 18 C 8 uur 5 dagen 60 mm 24 C
oktober 24 C 14 C 6 uur 8 dagen 78 mm 21 C
november 19 C 9 C 5 uur 10 dagen 46 mm 18 C
december 16 C 7 C 5 uur 11 dagen 48 mm 15 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode voor Valencia

Omdat het in Valencia zo goed als altijd fantastisch weer is, is er niet echt een duidelijke beste periode aan te duiden om Valencia te bezoeken. Ieder seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn de wintermaanden een prettige manier om nog even wat zon op te doen maar heb je ook een grotere kans dat het er bevolkt is en de temperaturen minder aangenaam.

In de lente en in de herfst heb je er kans op prachtig weer maar ben je niet altijd van verzekerd dat je er al gebruik kunt maken van de stranden en je hebt de grootste kans, al is deze maar klein, op langdurige neerslag.

De zomermaanden zijn voor veel toeristen de meeste geliefde maanden om Valencia te bezoeken. De temperaturen zijn er dan op zijn hoogst en de kans op neerslag is er het kleinst. Het nadeel in deze periode is dat je een vergrote kans hebt op extreem hoge temperaturen en dat het in de stad erg druk kan zijn met toeristen.

Meer info over Valencia

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Valencia:
bijzondere plaatsen in Valencia

Valencia in n dag
Valencia informatie
Valencia nieuws & tips
Valencia top 10
Valencia weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy